Leiebil: Slik velger du rett bil

Det er mange situasjoner hvor det kan være nyttig med en leiebil. Enten du skal på ferie eller jobbreise i utlandet, eller bare behøver en bil for noen dager, finnes det et hav av ulike alternativer på bilutleiemarkedet. Med så mange tilgjengelige muligheter, kan det være vanskelig å vite hvilken bil man helst burde leie. Vi har samlet 7 tips for hvordan velge riktig leiebil.

Føl deg trygg på veien

Når man har egen bil, blir man for vant til hvordan denne bilen fungerer og sitter på veien. Selv hvis du ikke eier en bil, er det sannsynlig at du har en overvekt av erfaring med å kjøre gitte biltyper. Derfor kan det være lurt å velge en biltype som har noen av de samme kvalitetene som du er kjent med fra før. Når du er komfortabel med å kjøre bilen, vil du kunne føle deg tryggere på veien.

Dette er spesielt lurt dersom du skal benytte en leiebil i et område du er lite kjent i, eller som har andre trafikkregler enn hvor du ellers kjører. Kjører du automatgir til hverdags, burde du altså ikke velge en bil med manuelt gir ved billeie. Videre kan det oppleves ulikt å kjøre en dieselbil enn en bensinbil. Her vil også bilens størrelse ha noe å si.

Råflott leiebil

Selv om det kan være fristende å velge den nyeste og mest fancy modellen når du skal leie en bil, vil dette selvsagt har stor innvirkning på prisen. Som regel klarer man seg helt fin med en leiebil som ikke er årets modell. Bare ved å gå ned én eller to klasser kan du spare en hel del penger. De oppsparte midlene kan fort komme godt med i feriebudsjettet. Undersøk derfor om du kan finne en moderne og trygg bil, som likevel ikke er det nyeste tilskuddet på markedet.

Turens lengde

Hvilken leiebil du burde velge avhenger av hva du skal benytte bilen til. Skal du legge ut på en lengre bilferie, er det større grunn til å velge en bil du vet at er komfortabel nok til å sitte mange timer i. Når hele familien skal tilbringe flere uker sammen i et og samme kjøretøy, er det grunn til å se etter en romslig bil. Sørg for at dere får plass til alt av bagasje i bagasjerommet eller i en boks på taket. Ingenting skaper dårligere stemning på en lang bilferie enn å måtte sitte inneklemt mellom bagger og utstyr.

Videre kan det på de lengre turene være større grunn til å velge en noe nyere bilmodell. Du vil helst unngå at bilen må inn til service i løpet av ferien, og da kan det lønne seg å investere en mer moderne leiebil. Her kan det også nevnes at det kan lønne seg å leie bilen fra en av de større utleieselskapene, som har servicestasjoner på mange lokasjoner. Dersom uhellet er ute er det fint å vite at veien er kort til nærmeste utleiekontor. De ovenstående hensynene gjør seg i mindre grad gjeldende for kortere turer, hvor det er viktigere å tenke på de øvrige tipsene vi har samlet.

Funksjoner

Hvilke tekniske funksjoner du behøver i en leiebil vil avhenge svært mye ettersom hva formålet med billeiet er. Selvsagt er det grunn til å betale for en bil med fungerende aircondition, hvis du skal benytte bilen et sted med svært varmt klima. Planlegger du en lengre reise alene, kan det være lurt å betale for en bil med GPS. Ofte vil det være tilstrekkelig å benytte GPS på mobilen, slik at man unngår denne ekstrautgiften. Når du legger ut på tur alene, kan det imidlertid lønne seg med en innebygget GPS som du kan operere selv mens du kjører.

Skal du krysse landegrenser?

Ikke alle som driver bilutleie godtar at du krysser en landegrense med bilen deres. Har du planlagt å reise gjennom ulike land, må derfor dette avklares med selskapet først. Selv om dette ikke er en direkte egenskap ved selv leiebilen, er det et svært viktig å tenke over i forkant. Bryter du med selskapets forutsetninger, og krysser en landegrense uten lov, vil det fort kunne påløpe store ekstrakostnader. Skulle det skje noe med bilen, er det for eksempel ikke gitt at forsikringen dekker det økonomiske tapet.

Drivstoff

Som nevnt kan det oppleves ulikt å kjøre en dieseldrevet bil enn en bil som går på bensin. Har du aldri kjørt en elektrisk bil før, kan nok også dette oppleves uvant. Dersom du ikke synes det er utfordrende å bruke biler drevet på ulikt drivstoff, står du fritt til å velge mellom de ulike drivstofftypene. Elektriske biler kan være et godt valg for bykjøring. Her er det viktig å undersøke om det er mange ladestasjoner i det aktuelle området, slik at du enkelt kan lade bilen mens du tar en lunsjpause. Ofte vil det være noe dyrere å leie en elektrisk bil, men dersom du har lommebok til det, gjør du miljøet en tjeneste.

Står valget mellom en dieselbil eller en bensindrevet bil, er det grunn til å undersøke hva drivstoffprisene ligger på i det aktuelle landet og området du befinner deg i. Prisene kan variere noe fra land til land, og vil avhenge av flere faktorer. Velger du det rimeligste drivstoffet, sparer du penger når du skal fylle tanken underveis på turen og før levering.

Barn og bilutleie

Skal du ha med et barn som har behov for barnestol, er det spesielt to ting du bør avklare. For det første må du sørge for å bestille leiebil og barnestol god tid før du skal ut på tur. De fleste utleiefirma har et begrenset antall barnestoler til utleie. Er du sent ute med bestilling, er det ikke gitt at firmaet har flere tilgjengelige barnestoler til utlåns. For det andre bør du forsikre deg om at den aktuelle bilen har gode løsninger for barnestolbruk. Hvor er det installert airbag og hvor kan en barnestol plasseres? Kanskje bør du ha et ekstra stort bagasjerom, slik at det ikke er mange ting som flyter rundt i bilen. Det kan være verdt å rådføre seg med det aktuelle utleiefirma om disse tingene før bestilling.

Se også : http://www.smartepenger.no/reiseokonomi/554­leiebil­i­utlandet